Martorell, 3. september 2024 – Všetky oči automobilového sveta sú upreté na Barcelonu, kde sa počas legendárnej jachtárskej regaty America’s Cup predstavuje najnovší prírastok do rodiny CUPRA – model Terramar. Tento športový SUV, ktorého meno vzdáva hold historickému pretekárskemu okruhu v španielskom Sitges-Terramar, predstavuje nový míľnik v histórii značky. Na podujatí, ktoré sa právom považuje za jedno z najprestížnejších v oblasti jachtingu, CUPRA potvrdzuje svoju ambíciu stať sa lídrom na rýchlo rastúcom európskom trhu SUV.

CUPRA Terramar: Športové SUV pre Novú Éru

CUPRA Terramar prichádza v rozhodujúcom roku pre značku, ktorá od svojho vzniku v roku 2018 neustále rastie a expanduje. Za šesť rokov sa CUPRA stala jednou z najrýchlejšie rastúcich automobilových značiek v Európe, s viac než 650 000 predanými vozidlami a sieťou vyše 800 špecializovaných predajní CUPRA Garage po celom svete. Tento úspech sa teraz odráža v uvedení modelu Terramar, ktorý je navrhnutý tak, aby priviedol značku do nových výšin.

Športové SUV Terramar sa stáva novým symbolom ambícií značky CUPRA. Posúva ju do centra najrýchlejšie rastúceho segmentu na európskom trhu a zároveň ponúka kombináciu moderného dizajnu, vysokej výkonnosti a inovatívnej technológie. „CUPRA Terramar predstavuje ďalší stupeň na našej ceste rastu. Toto športové SUV prinesie mladú a vyzývateľskú mentalitu značky CUPRA širšiemu publiku, rozšíri modelové portfólio značky a osloví nových zákazníkov, ktorí hľadajú atraktívny dizajn a vyššiu výkonnosť,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značky CUPRA.

 

 

Výkonnosť a Pohonné Jednotky

CUPRA Terramar ponúka širokú škálu pohonných jednotiek, ktoré spĺňajú očakávania rôznych typov zákazníkov:

  • 1.5 TSI: Základom ponuky je motor 1.5 TSI s výkonom 150 koní. Tento štvorvalcový benzínový motor poskytuje efektívnu spotrebu paliva a plynulý výkon, ideálny pre každodenné jazdy.
  • 2.0 TSI: Pre tých, ktorí vyžadujú viac sily, je k dispozícii 2.0 TSI motor s výkonom 204 koní. Táto verzia poskytuje dynamický výkon a je dostupná aj s pohonom všetkých štyroch kolies (4Drive).
  • 2.0 TSI Performance: Najvýkonnejší spaľovací motor v ponuke je 2.0 TSI Performance, ktorý dosahuje výkon 265 koní. Tento motor je spojený s pohonom všetkých štyroch kolies, čo zabezpečuje vynikajúcu trakciu a športový charakter.
  • 1.5 eHybrid: Pre ekologicky zmýšľajúcich vodičov je pripravená plug-in hybridná verzia s motorom 1.5 eHybrid a celkovým výkonom 204 koní. Táto verzia ponúka kombináciu benzínového motora a elektromotora, ktorý umožňuje dojazd až 100 km čisto na elektrický pohon.
  • 2.0 eHybrid Performance: Najvýkonnejšou verziou je 2.0 eHybrid Performance s kombinovaným výkonom 272 koní. Tento plug-in hybrid kombinuje silný spaľovací motor s výkonným elektromotorom, čo zabezpečuje vynikajúcu akceleráciu a efektivitu.

Rozmery a Dizajn

CUPRA Terramar sa môže pochváliť priestranným a robustným dizajnom, ktorý kombinuje eleganciu s dynamikou:

  • Dĺžka: 4 512 mm
  • Šírka: 1 849 mm
  • Výška: 1 621 mm
  • Rázvor: 2 681 mm

Tieto rozmery zabezpečujú dostatok vnútorného priestoru pre cestujúcich a batožinu, pričom zachovávajú kompaktnosť, ktorá je žiadaná v mestskom prostredí.

Exteriér vozidla sa vyznačuje športovými proporciami, kde dominuje predná časť s charakteristickým „žraločím nosom“ a adaptívnymi svetlometmi CUPRA Matrix LED Ultra. Zadná časť vozidla obsahuje výrazný difúzor a integrované výfukové potrubia, čo zvýrazňuje športový charakter SUV.

 

Kľúčové Prvky Výbavy

CUPRA Terramar je vybavený najmodernejšími technológiami a ponúka vysoký komfort aj pri dynamickej jazde:

  • Športové škrupinové sedadlá: Potiahnuté látkou z recyklovaných plastov alebo mikrovláknom Dinamica, ktoré poskytujú výbornú podporu a komfort.
  • Digitalizovaný kokpit: 12,9-palcový dotykový displej infotainmentu s najnovším používateľským rozhraním a digitálny prístrojový panel s rozšírenou realitou.
  • Adaptívne tlmiče pruženia (DCC): Nové adaptívne tlmiče umožňujú nastavenie tuhosti podvozka podľa aktuálnych podmienok a preferencií vodiča.
  • Brzdy Akebono: Vysokovýkonné brzdy, ktoré poskytujú spoľahlivé zastavenie a športový pocit pri každej jazde.
  • Asistenčné systémy: Pokročilé bezpečnostné a asistenčné systémy, vrátane adaptívneho tempomatu, asistencie pre jazdu v zápche, a rozpoznávania dopravných značiek.

Limitovaná Edícia America’s Cup

CUPRA Terramar vstupuje na trh v špeciálnej limitovanej edícii „Terramar America’s Cup“, ktorá bola vytvorená na oslavu strategickej spolupráce medzi značkou CUPRA a organizáciou America’s Cup. Táto edícia je dostupná len v obmedzenom množstve 1300 kusov, pričom každý z nich je vybavený jedinečným dizajnom, ktorý odráža ducha tejto prestížnej regaty.

Budúcnosť Značky CUPRA

S uvedením modelu Terramar CUPRA uzatvára svoj aktuálny produktový cyklus, ktorý pokrýva široké spektrum vozidiel od športových hatchbackov až po moderné SUV. Terramar predstavuje začiatok novej éry, v ktorej sa značka zameria na ďalšie rozširovanie svojho portfólia a posilnenie svojej pozície na globálnom trhu. Výroba modelu bude prebiehať v závode Audi Hungaria v Györi, pričom predaj sa začne už v poslednom štvrťroku tohto roka.

CUPRA Terramar je pripravená posunúť hranice toho, čo môže športové SUV ponúknuť. S kombináciou inovatívneho dizajnu, špičkovej technológie a vynikajúcej výkonnosti sa stáva skutočným hrdinom novej éry, ktorý nielenže reflektuje minulosť, ale aj odvážne kráča do budúcnosti.